Кількість
|
Вартість
|
||
|
У народі за чорний колір ягід її називають чорноплідною горобиною. А вона зовсім і не горобина, відноситься до іншого роду, і в ботаніці відома як аронія.
На відміну від горобини, що росте деревом, аронія — чагарник, що чимось нагадує смородину, тільки вона вища — до 2,5 м. Та й листя в неї зовсім інше, цілісні, округлі, а точніше, яйцеподібні, щільні, гладкі , блискучі.
Ось тільки форма плодів, зібраних у такі ж, як у горобини, пензля, робить її схожою з цією рослиною. Плоди аронії містять насіння, і тому вона, так само як яблуня та груша, відноситься до насіння плодових культур. Але через те, що аронія — чагарник, її вирощують як ягідну рослину, і вона умовно відноситься до ягідників.
Особлива цінність аронії — у її плодах, які хороші для приготування варення, желе, мармеладів, джемів, соків, незрівнянного за смаком та ароматом вина. Не менш важливо і те, що вони ще й цілющі.
У плодах аронії міститься до 3,5% сорбіту – замінника цукру для хворих на діабет, багато йоду. За кількістю вітаміну Р (2215 мг%) вона перевершує всі відомі рослини, а отже, може використовуватися для попередження та лікування гіпертонії.