Кількість
|
Вартість
|
||
|
Історія походження
Якщо говорити про гібридну форму винограду Преображення, відразу хочеться відзначити практично ідентичні йому Ювілей Новочеркаська і Віктор, у сукупності в народі звані «Трійкою Крайнова». Відмінність між ними зможе визначити лише фахівець, та й то не завжди. Особливо якщо говорити про ідентичну схожість грон та ягід. Отримано всіх трьох з одного сіянця і чомусь сам автор, покійний Крайнов Віктор Миколайович (Царство йому Небесне), виділив саме Преображення, називаючи його улюбленим сортом і найкращим з його творінь.
Сама назва форми говорить про ставлення автора до свого дітища. Виділив він її у 2004 році на території свого господарства у місті Новочеркаськ, після чого Преображення поряд з усією «Трійкою» викликало захоплення. Надалі виноград набув широкого поширення країнами СНД і не тільки.
Нині гібридна форма має великі перспективи, показує відмінні результати як приватних виноградниках, а й широко використовується в аграріїв у промислових цілях. Батьківські форми невідомі. Кандидат для занесення до Реєстру сортів.
Поява цієї гібридної форми можна назвати справжнім проривом, переворотом у вирощуванні столового винограду, це справді гідний конкурент існуючим кращим сортам.
Опис основних характеристик
Насамперед скажу про терміни дозрівання, які припадають на першу декаду серпня і це в умовах Запорізької області, що становить 110-115 днів від моменту розпускання нирок. Однак відомо про дуже високу спроможність утворення пасинків винограду. Преображення на яких, у свою чергу, спостерігаємо повторний урожай.
Грона дуже великі, середньою вагою 700-1500 грам, окремі екземпляри можуть досягати до 2 кг і більше. Мають чаші конічну розлогу форму середньої щільності.
Ягода дуже велика, подовжена, справжній «дамський пальчик», вага якої може досягати 15 грам. Колір рожевий, проте забарвлюється не відразу, спочатку з'являється насолода і часто зустрічається на ринку. Перетворення зеленого кольору з легкою рожевиною, але вже солодкий. Я рекомендую, дати винограду трохи повисіти на кущі, щоб він виявився у повній красі. Запилюється добре, горошених ягід практично не спостерігається. Легко переносить погодні умови із підвищеною вологістю.
Смак гармонійний і приємний, без будь-яких особливих відтінків, можливо воно і краще — класика.
Кущі дуже великої сили росту, лоза визріває добре.
Стійкість до відомих захворювань на середньому рівні. Бажана повторна профілактична обробка препаратами.
Морозостійкість -21°С. Як показує практика, виноград добре зимує у вкритому стані і м'яку зиму здатний перенести без укриття.
Технологічна характеристика
Говорячи про використання винограду в промислових цілях потрібно враховувати технологічні характеристики. Преображення має м'ясисту м'якоть, соковиту та хрумку. Шкірка практично не відчувається при їжі. Ягоди добре триматися на плодоніжці, що сприяє чудовій транспортабельності.