Укр
Додайте товари до списку бажань
0

Вітамінний та мінеральний склад обліпихи дуже залежить від її сорту, місця проростання і навіть часу збирання врожаю. Так, за осінь у ягодах та листі рослини накопичується більше мінеральних речовин, ніж у серпневому врожаї. Але це правило не є універсальним. Калію, магнію заліза восени в плодах обліпихи, в середньому, більше, ніж влітку, а, наприклад, натрію, кальцію та фосфору – менше. З півтора десятка мінералів обліпихи серед макроелементів найбільш істотно в ягоді вміст калію і кальцію, а серед мікроелементів - заліза. Хорошим джерелом цинку може бути листя обліпихи, зібрані наприкінці літа. До речі, кора вважається одним із найкращих рослинних джерел серотоніну. Залежно від сортів та умов помітно варіюється вітамінний склад. Але, в середньому, в 100 грамах ягід обліпихи «вміщується» близько 2-3 норм добової потреби організму у вітаміні C, половина норми вітаміну B6, третина добової норми вітаміну E і бета-каротину – попередника вітаміну A. Є в ягодах і вітамін Р. , а також фенольні сполуки, що мають P-вітамінну активність. У парі з вітаміном C вони забезпечують синергічний ефект у профілактиці атеросклерозу. Таким чином, обліпиху справді без сильного перебільшення можна назвати «вітамінною скарбницею». 100 г ягоди на день «закриває» і 100% потреби людини в органічних кислотах (яблучній, винній, лимонній, щавлевій та ін.), які беруть участь у багатьох біохімічних реакціях. Обліпиха – один із небагатьох рослинних продуктів, у якому виявили всі відомі на сьогодні омега-жирні кислоти, включаючи порівняно нещодавно відкриту Омега-7. Зберігає активні речовини також масло обліпихи. Дозріле насіння містить 8-20% олії, м'якоть - близько 20-25%, а залишки плодів після віджиму соку - близько 15-20%. Ці олії мають високі концентрації ліпофільних компонентів, найчастіше ненасичених жирних кислот, фітостеринів і вітамінів A і E. Тобто, включають компоненти, що мають багатофункціональну дію на здоров'я людини: антиоксидантні, протизапальні та антидепресантні властивості. При цьому жирні кислоти відіграють важливу роль у зміні цереброваскулярних та серцево-судинних захворювань. Лікувальні властивості Численні дослідження обліпихи показали, що і його плоди, і рослинні частини, залежно від умов, системно виявляють антиоксидантну, протизапальну, протипухлинну, антистресову, антитромбозну, адаптогенну, нейропротективну, антибактеріальну, цитопротективну, імуностимуліру. Це означає, що екстракти рослини потенційно можуть бути з успіхом використані в лікуванні різних ушкоджень та патологій тканин, захворювань ШКТ, печінки та нирок, судин та серця, суглобів. Вони відносно безпечно можуть використовуватися для розширення фізичних можливостей організму та покращення когнітивних функцій. Серце та судини Вживання плодів обліпихи збільшує адаптаційні можливості серцево-судинної системи та знижує кардіоваскулярний ризик. Так, сприятливий вплив флавонол-агліконів обліпихи на фактори ризику розвитку захворювань серця було встановлено у дослідженнях за участю людей. Вважається, що флавоноїди обліпихи можуть вловлювати вільні радикали, знижувати в'язкість крові та покращувати серцеву функцію. Хоча ступінь виразності ефекту може бути різним. [1] Досліди з щурами показали, що фланоноїди обліпихи також здатні опускати «верхні» показники артеріального тиску не гірше, ніж ліки еналаприл і гідрохлортіазид. [2] Знижувати «верхній» тиск може також насіння обліпихи. Антигіпертензивна дія, мабуть, проявляється за рахунок покращення чутливості до інсуліну та блокування ангіотензину флавонами насіння рослини. [3] Створене індійськими дослідниками вино обліпихи в дослідах на тваринах показало високу активність у вловлюванні вільних радикалів, що дозволило спостерігати виражений захисний ефект проти окислювального стресу. Крім того, у мишей з високим вмістом холестерину, яким давали вино з обліпихи, спостерігалося збільшення на 197% рівня «хорошого» холестерину по відношенню до рівня «поганих» ліпопротеїнів низької густини. [4] Екстрагована олія насіння була випробувана при лікуванні ішемічної хвороби в експериментах на кроликах. Годування тварин таким маслом за 18 днів викликало значне зниження поганого холестерину. Крім того, судинорозширювальна активність аорти була значно збільшена, що дозволило вченим розглядати масляний екстракт як засіб з високою кардіозахисною активністю. [5] Від ішемії-реперфузії міокарда захищає і масло з м'якоті обліпихи. [6] Печінка та нирки При гепатиті, який в експерименті російських вчених був спровокований у тварин введенням парацетамолу, комплексне застосування сухих листяних екстрактів обліпихи змогло знизити процес окислення ліпідів, що допомогло нормалізувати біохімічні показники крові та структуру тканин печінки.

Увійти за допомогою
Оцініть товар
Надіслати

Обліпиха Радомна Адам "хлопчик"

В наявності
Артикул: 1374
Разновидность
350 грн
Увійдіть на сайт щоб
додати товар в список бажань
Замовити швидко
Вгору