Кількість
|
Вартість
|
||
|
Азіміна або «бананове дерево» - вона отримала цю назву через форму плодів, як у банана. В Україні вона поки що мало поширена, і як новинка плодової культури все більше набуває популярності. Вона може рости не лише в кімнатних умовах, а й у відкритому ґрунті, її вже давно вирощують у Криму та на Кавказі. Азіміну можна вирощувати так - як плодова рослина, так і декоративна, а також листя і насіння її використовують в медицині.
У наш час азіміну поширена в багатьох країнах світу, а в Росію вона завезена ще в минулому столітті, але батьківщиною азіміни (бананового дерева або банана) є південні райони США. Азіміна вільно переносить весняні заморозки, а суворі зими витримує до -290С.
Азіміна – вид листопадного дерева або чагарника, росте дуже повільно особливо в перші роки життя (саджанці з насіння виростають у перший рік від 8 - до 15 см.), але при збільшенні світлового дня (до 16 годин), швидкість зростання значно збільшується, і за 3 місяці молода рослина може зрости близько 1 м у висоту. За хороших умов, на батьківщині вона досягає висоти до 10 – 15 м. , але при цьому легко та добре формується у карликовій формі. В Україні дерево азіміни зростає 4 – 5 м. залежно від обрізки. Середня тривалість життя дерева – понад 50 років.
Листя у азіміни великі, до 30 см. завдовжки, і 10 см. завширшки. Кора гладка. При великих вітрах, її велике листя пошкоджується, і кому хочеться краси, садіть подалі від протягів. Цвіте азіміну дуже довго, близько трьох тижнів, красивими квітками, червоно - фіолетового кольору (розміром до 4 см. в діаметрі.), чашка складається з трьох листків, віночок - з шести пелюсток.
Рослина однодомна, квітки обох статей, сорти бувають самозапиляються, чи ні. Для плодоношення деяких сортів необхідно садити 2 – 3 саджанці, щоб відбулося перехресне запилення. Якщо хтось вирощуватиме одну рослину в кімнатних умовах, необхідно робити штучне запилення м'якою щіточкою або ватою. Саджанці азіміни вирощені з насіння зберігають материнські якості на 90%. Для хорошого запилення висаджених саджанців так само з насіння, потрібно саджати кілька рослин.
Цвіте азіміну пізньої весни, у квітні-травні, листя з'являється вже після цвітіння. У середині осені листя жовтіє і опадає.
Плоди азіміни зібрані в супліддя, довгасто - циліндричної форми, по 2 - 3 шт, іноді до 8 шт., Вони досягають довжини до 15 см, і 5 - 7 см в ширину. Дозрівають у вересні – жовтні, і є соковиті ягоди, масою від 60 до 400 р., залежно від сорту. Шкірка тонка, легко знімається, зеленого кольору, коли дозріває, трохи світлішає до жовтуватого кольору, а після заморозків шкірка взагалі чорніє. Усередині м'якуш помаранчево або біло-жовтого кольору, за консистенцією нагадує вершкове масло, дуже солодка і соковита, нагадує смак банана і манго, а аромат з різким сунично-ананасовим запахом. Насіння азіміни довжиною до 2 см., злегка сплюснуті з боків, темно - коричневого кольору, розташовуються всередині плода по 10 - 12 шт. у 2 ряди. Врожайність із дерева може досягати і до 25 кг. ягід та вище.
За хімічним складом плоди містять велику кількість цукрів (до 25%), вітамін C (близько 50 мг на 100 г), а також вітамін А та мікроелементи: кальцій, калій, магній, залізо… Плоди досить калорійні (359 ккал). Вживаються плоди азіміни у свіжому вигляді, консервуються з цукром, використовують на компоти, варення, робляться сухофрукти, заморозку, морозиво, пироги, торти, куди завгодно можна придумати. Самі плоди зберігаються не довго, після зняття 2 - 3 дні, швидко переспівують і псуються. Якщо плід впав на землю і отримав пошкодження, то наступного дня він вже набуває неприємного смаку.
Азіміна – світлолюбна, дорослі рослини віддають перевагу сонячним місцям. Однак у перші роки життя потрібне легке притінення від прямого сонця. Вона не любить застою води, але полив потрібен регулярний, з весни та до осені, підтримуючи ґрунт у вологому стані. У неї дуже ніжне коріння, ламке, тому пересаджувати потрібно акуратно, з грудкою землі, не порушуючи кореневої системи, згодом вона розвиває велику кореневу систему. Грунт повинен бути легким, родючим, слабокислим (Ph 5 -7). Землю в ямці можна вимішати з піском, гноєм, що перепрів, сухим листям, дерновою землею.
Удобрювати достатньо щовесни перепрілим перегноєм. Обрізка дерева проводиться навесні, до початку росту рослини, щорічно, плодоносить вона на торішніх пагонах